Kezdőlap | Szabályzat | E-mail  
Pályázat - Földről nézve (2017/1)

Magyar Alkotók Internetes Társulása (MAIT) Arany János születésének 200. évfordulója illetve az 500 éves a reformáció alkalmából Földről nézve címmel pályázatot hirdetett új szépirodalmi (vers, próza) és képzőművészeti (festmény-grafika, fotó) alkotások megszületésére. A pályázat kiértékelése:

Vers kategória
 1. Cím: Mesék világa. Jelige: Kicsit másképp - Jacsó Pál, Miskolc (Olvasásnyomorban tengődő világunkban akár kedvcsináló is lehetne a valaha oly népszerű Arany-mű, a Toldiból kiragadott jelenetek humoros, mosolyt ébresztő átdolgozása. Szerzője tette ezt szakértelemmel és költőóriásunk iránt nagy-nagy tisztelettel, ezúton (is) emléket állítva a Toldi írójának nagyon is a földön maradva...)
 2. Cím: A földről nézve. Jelige: Emese - Szatmári Gizella Emese, Balajt (Korrajzot ír a ma embere tágra nyílt és helyesen értékelt kimondott megnyilatkozásával. Ő megélte már élete legjavát, látja a jelen árnyait, ám nem lehet közömbös a jövő iránt, melyben új és új nemzedékek életminősége a tét. És remél...)
 3. Cím: Ragyogó csillag. Jelige: Csillag - Szalay Anikó, Sajónémeti (Kedves emléket állít a Nagy Költőnek, akit oly kevés vonatkozásban ismernek honfitársaink, akit csak csupán Shakespeare-i mércével illenék mérni. E vers szerzője Aranynak állít emléket, ám a ma költő-, olvasó nemzedékéhez intézi szavait. Nem szabad, hogy „szürkévé érjék” nemzeti büszkeségünk...)
Nívódíj: Cím: A földről nézve. Jelige: Megváltóhoz - Jacsó Pál, Miskolc (Aki jó szonettet tud írni, megérdemli a „költő” titulust. Aki szonett-triptichont ír, vélhetően megírja (vagy már meg is írta) szonettkoszorúját tiszteletben tartva a szonett-költészetre vonatkozó igen komoly szabályrendszert, jó úton halad a „nagy költő” megtisztelő cím felé. Kívánom, hogy sokáig járjon még és legyen hozzá egyenes derék-, ezen a „ferde bolygón” és ne siessen a égbe szállni. A Megváltó megvárja...)

Próza kategória
 1. Cím: Pléhkrisztus. Jelige: Egy hideg éjszaka (Érdekes, olvasmányos. Humor az embertelenségben. Tartalmilag, formailag kerek.) - Jacsó Pál, Miskolc
 2. cím: A megszokás elleni küzdelem. Jelige: Ugyanaz, mint a cím (A felfelé törekvő, akadályokat leküzdő ember. A párbeszéd erősíti. Fedi a kiírást.) - Faragó- Kupi Andrea, Budapest
 3. cím: A fekete bárány Jelige: Koskaland. (Mély értelmet hordoz. Tartalmas. A műgond ellenére kicsit nehézkes.) - Jacsó Pál, Miskolc
Nívódíj: cím: Credo, quia absurdum. Jelige: Rigófüttyös (Az értéket és a tehetséget hogy nyomja el egy törpe "egyszemélyes diktátor".) - Csukárdi Sándor, Homokbödöge

Festmény-grafika kategória
 1. Jelige: Újjászületésem emlékére – Kovács Éva, Vadna (Érdekesen dolgozta fel akár a gondolatait, akár az emlékeit a kép alkotója. Szép és kedves női arc jelenik meg a képen, akár az anyaság, akár a gyermekkori képzelet is beleképzelhető a festménybe. Az arc bőrét meg-megszakítja talán a földgolyó mintázata? Így akár a földünk újjászületésének a jelképe is lehetne a kép.)
 2. Jelige: Szakad - Vincze Andrea Viktória, Kazincbarcika (A Világegyetem jelenik meg a festményen, ami persze állandóan változik. Az benne az állandó, a folytonos változás. Nyilvánvaló a szakadás, hiszen folyamatosan tágul, amennyiben ezt akarta ábrázolni a kép alkotója.Persze, ez akár lehetne egy mélytengeri pillanatkép is, ahol a fénypontok játéka láthatók, és furcsa tengeri lények tekeregnek, villannak fel, folytonosan. Érdekes kép, nagyon sok gondolatot ébreszthet majd egy kiállítás látogatóiban.)
 3. Jelige: Rubin - Agárdi Gabi, Újlengyel (A linó készítés egy külön művészet, a pályázat elbírálói ezt értékelték, amikor a díjazottak közé választották be ezen alkotást. Sikerült egy szép erdei vízfolyást megjeleníteni, hangulatos kép sikeredett. E technikával lehetne egy szép kiállítás-képsorozatot alkotni!)
Nívódíj: Jelige: Híd-avatás - Bartók Andrásné Gyöngyvér, Leányfalu (Szép kép, de sajnos a zsűri nem ismerte alkotásának körülményeit, nem tudta eldönteni, mennyi a gép, és mennyi az alkotó munkája, belőle. De látványos alkotást sikerült létrehozni az alkotónak, és ezt jutalmazta a zsűri e különdíjjal.)

Fotó kategória
 1. Jelige: A földről nézve – Demény Zita, Komjáti (Vitathatatlan. Ritka jó zsáner felvétel. A pályázati kiíráshoz nagyon illik.)
 2. Jelige: A tudós macskája - Bartók Andrásné Gyöngyvér, Leányfalu (A macska természetét is jól tükröző fotó technikailag is kiváló.)
 3. Jelige: Vörös szőnyegen – Demény Zita, Komjáti (Nagyon szép panoráma hatású tájképfelvétel, technikailag szuperül meg oldva.)
Nívódíj: Jelige: Magyar föld - Leányvári Adrienn, Miskolc (Nagyon érdekesen megkomponált, erdetiséget sugárzó felvétel.)

Vissza a Pályázatokhoz!

Lehetőségek
 Pályázat
 Antológia
 Alkotótábor
 Tiszteletbeli tagok
 Tagságunk

 Dokumentumok
 Dicsőségtábla
  © MAIT, 2001-2017 -   Az alkotásokat újraközölni, részleteket kiragadni csak az Alkotó engedélyével, illetve megjelölésével lehet.