Kezdőlap | Szabályzat | E-mail  


P. Dányi Gabriella P. Dányi Gabriella

Polgári nevem: Padányiné Dányi Gabriella Kazincbarcikán élek már több mint három évtizede, ám ma is vidékinek vallom magam. A Szuha-völgyében elterülő gyönyörű falucskában, Kurityánban töltöttem a gyermekkoromat. Iskolás éveim alatt különböző művészeti ágak keltették fel érdeklődésemet, az alkotás öröme már akkor társamul szegődött. A gyermekkort átlépve fokozatosan elmaradtak ezek a tevékenységek, majd házasságra léptem és az anyaság lett legfőbb hivatásom. A színek szeretetét és a mesék világát gyermekeim nevelése közben éltem meg.
Több évtizeden át ruhák tervezésével, és varrásával foglalkoztam közben, ha időm engedte, dísztárgyak készítésével fejeztem ki a szép iránti igényemet. Olykor verseket, novellákat írtam az íróasztal fióknak, majd hosszú időre az is elmaradt. 2008-karácsonyán kezdtem újra festeni.
2009-ben az a megtiszteltetés ért, hogy Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelenő verseskötetét illusztrálhattam 65 festményemmel.
Az első kiállításom és az Időmalom című közös alkotású könyv bemutatja Szombathelyen volt a Vörösmarty színház falai között. Ahol olyan neves művészekkel állhattam egy színpadon, mint Kis Mari, Bálint Éva, Jordán Tamás, Trokán Péter, Szabó Tibor András, Kelemen Zoltán, valamint a kiváló Tarisznyások együttes, és az est házigazdája, az azóta sajnos elhunyt Balogh József költő-tanár, a Lord együttes szövegírója volt. Az illusztrációk készítése közben 2009 nyarán úgy éreztem hazaérkeztem egy hosszú, fárasztó, értelmetlen útról. Hónapokig versekben éltem, és amikor megszólított egy-egy vers a lelkem röpített, mintha szárnyam lenne, és súlytalanná válnék, szinte lebegtem, fájdalom, és egyéb földi érzések nélkül a vászon felett. Azóta ismét a festés és írás teszi a hétköznapokat is ünneppé számomra.
A Miskolci Herman Ottó Múzeum logó pályázatán 2010-ben különdíjat kaptam, ami azt jelentette, hogy alkotásom poszterként kerül a múzeumi képző falára.
2015-ben Bronzecset díjat kaptam a Mait Tűztövisek pályázatán.
2016-ban Az év gyermekvers írója címet nyertem el az Irodalmi rádió pályázatán.
2012-től P. Dányi Gabriella néven jelentek meg verseim az Irodalmi Rádió antológiában, a Montázsmagazin antológiában, a MAIT antológiában, a Gold Pen antológiában, az Ajándék Kazincbarcikának városi antológiában, és a Kláris Irodalmi-kulturális folyóiratban, valamint a Montázs magazinban és antológiában. Kazincbarcikán többször volt kiállításom az Egressy Béni Kultúrházban és a Gyermekek házában, majd 2015-ben az egykori iskolámban Kurityánban mutatkozhattam be írásaimmal és számos festményemmel. A megnyitó műsor színvonalát emelte Dányi Krisztián Színművész és Berecz Béla egykori rádiós, szenior olimpikon szavalása.
2014 Decemberében jelent meg az első önálló verses kötetem, a Béka lesz az ebihalból címen ami főleg gyermekverseket tartalmaz, saját festményeim mellett diákok is illusztrálták kedves grafikákkal. 2015 Decemberére elkészült következő könyvem a Láng ellobban címmel ez a komolyabb válogatás, amelyben gyermekkori versikéimtől kezdve, egészen napjaink rímekbe kívánkozó, lelkem-visszhangjait gyűjtöm egybe. A kötet végén található kis galériával, saját festményeimmel próbálom érzékeltetni ars poeticámat, mi szerint: -A beszéd képiesítése elsősorban a betű, ám ha a betűk következtében megnyílik a lélek és képzelet, amitől színek szöknek a vászonra az, az érzelmek magasabb szintre emelését segíti elő. Mindkét könyv első bemutatkozására a Surányi szakképző iskolában került sor Dányi Krisztián színművész közreműködésével. 2016 Februárjában jelentünk meg a nyilvánosság előtt Deák László Sándor alkotó társammal közös könyvbemutatón, az Egressy Béni Művelődési házban Éjkék szívtengerszem című kötettel. László verseihez adtam illusztrációkat és a borító képét. 2016 Novemberében az Ózdi Civilház meghívására 85 festményem kiállításával és könyveimmel mutatkoztam be. Jelenleg prózát is írok. Elkészült egy romantikus vígjáték és több kötetre való új vers vár kiadásra, készen van egy újabb gyermekeknek szóló folytatásos, mesés verses könyvem, amihez jelenleg az illusztrációkat készítem. Remélem egyszer érdemessé válok egy kiadó érdeklődésére és akkor nem csak barátaimnak szerzek alkotásaimmal örömöt!


Válogatott versek


Van még barátod Homokszem Nem törés csak repedés
Táncolj Páncélos Egér Egyiptomi ugróegér
Nasi-csata


Festményeim itt tekinthetők meg:
festményeim.

Lehetőségek
 Pályázat
 Antológia
 Alkotótábor
 Tiszteletbeli tagok
 Tagságunk

 Dokumentumok
 Dicsőségtábla
  © MAIT, 2001-2017 -   Az alkotásokat újraközölni, részleteket kiragadni csak az Alkotó engedélyével, illetve megjelölésével lehet.